ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА "ДИГИТАЛНО НАСИЉЕ"

УЧЕНИЦИ ОСМОГ РАЗРЕДА: АНЂЕЛА ВЕСИЋ, ФИЛИП АРСЕНИЈЕВИЋ И МАТИЈА СИМАНИЋ, КАО И СЕДМАК ПЕТАР МИЛИВОЈЕВИЋ КОЈИ СУ АКТИВНИ У УЧЕНИЧКОМ ПАРЛАМЕНТУ, СУ СА СВОЈОМ НАСТАВНИЦОМ ВЕСНОМ СИРОВЉЕВИЋ, ПРИПРЕМИЛИ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ "ДИГИТАЛНО НАСИЉЕ". У ЧЕТВРТАК 30.11. 2017. Г. СУ У ХОЛУ ШКОЛЕ ОРГАНИЗОВАЛИ ТРИБИНУ ЗА УЧЕНИКЕ ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА НАШЕ ШКОЛЕ НА ОВУ ТЕМУ, ГДЕ ЈЕ НАВЕДЕНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПОСЛУЖИЛА КАО УВОДНА ПРИЧА  О ТОМЕ КОЛИКО  ЈЕ ВАЖНО ДА ЗНАМО ДА БЕЗБЕДНО КОРИСТИМО ИНТЕРНЕТ. РАЗГОВОР СА УЧЕНИЦИМА СУ ВОДИЛЕ ПЕДАГОГ МИЛИЦА ВОЈИЋ МАРКОВИЋ И НАСТАВНИЦА ВЕСНА СИРОВЉЕВИЋ. ОВА АКТИВНОСТ ЈЕ ТАКО ПОСТАЛА УВОДНА АКТИВНОСТ НЕДЕЉЕ АКТИВИЗМА ПРОТИВ НАСИЉА КОЈУ СМО НАЗВАЛИ "НАСИЉЕ ОВДЕ НИЈЕ У МОДИ" И КОЈА ЋЕ БИТИ РЕАЛИЗОВАНА У СЕДМИЦИ  4-10.12.ТГ.

РУКОВОДСТВО УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА

На седници  26.септембра 2017.г. за председника парламента је изабрана
Анђела Весић,а за потпредседника Матија симанић
Ресор образовања водиће Анђела Ивановић, и Ана Ђукић,
ресор  културе Софија Перић,министар спорта биће Софија Матић,а заменик
 ће јој бити Милан Тошић.
Министар заштите животне средине биће Филип арсенијевић,министар и
заменик области социјалног рада биће Марија Максимовић и Анђела Махмутовић.
Министар финансија биће Марко Нинковић,а заменик Анђела Ивановић

Трибина

Ученички парламент и историјска секција  су 3.3.2017.г. у холу школе одржали трибину о значају Стретењског устава за даљи развој државе Србије. Трибини су присуствовали ученици седмог и осмог разреда, њих око 120.

Састанак ученичког парламента

У среду,7. децембра је одржан редован састанак парламента,коме су присуствовали сви чланови овог тела,али и још десетак ученика који се желели да помогну,с обзиром на брјне активности у децембру. У децембру су предвиђене активности: - Трибина болестима зависности трајање: 8.12.2016. у 13 ч. - "Недеља активизма против насиља: Да би овде био ИН ,мораш бити фин" трајање 19-25.12.2016.,програм активности - "Дрво је живот-чувајмо јелке" трајање:од 26.12.2016., према програму - Дан школе,позоришна представа, програм трајање: 15. и 16.12.2016. – Разно Усвојени су предложени програми,подељена задужења, основани тимови, с обзиром на чињенице да ће парламентарци већину активности водити сами, уз асистенцију или лигистичку помоћ педагога.Поднет је извештај о учешћу наших чланова на градском састанку са чланом ГВ Д. Богојевићем, где смо предложили неке активности попут:маскенбал журке и концерта поп музике,уместо народњака ,јер је циљ да градимо вршњачки музички укус. О свим овим програмима биће још речи,али је важно да истакнемо да је председник нашег парламента, Лука Кркељећ, изабран у Панел младих сарадника заштитника грађана,као једини из нашег града.

Активности ученичког парламента

Ученички парламент наше школе,уз помоћ стручне службе, наставља да организује трибине за родитеље. У уторак, 19. априла 2016.г., са почетком у 19 часова,у холу школе, организовано је предавање за родитеље ученика 5. и 6. разреда. Преавачи су били: Љиљана Рељић, координатор за питања вршњачког насиља у Школској управи Ваљево и Драган Обрадовић, раније судија за малолртнички криминал и председник Вишег суда у Ваљеву, данас истакнути предавач ове материје на Полицијској академији и Правосудној академији. После уводних предавања остављено је довољно времена за питања и коментаре родитеља, одељенских стерешина и ученика, чланова нашег парламента. Сви учесници су истакли важност информисања, едукације родитеља и наставника и сарадње јер се на тај начин једино може радити на спречавању свих облика вршњачког насиља. Овакви сусрети родитеља, наставника, ученика и спољних сарадника, људи који се баве овом темом и који желе да нам помогну свима да живимо у школи и свету без насиља показују да је потребно да наставимо са послом који смо започели. То је оно што сигурно хоћемо. Хвала медијима који су и овај пут пратили наш рад! Вест постаје и наш труд да до насиља не дође!

Трибина-злоупотреба савремених технологија

31. марта 2016.г. са почетком у 18 х је у холу школе одржана трибина за родитеље ученика 7. и 8. раз .Тема трибине је била злоупотреба савремених информационих технологија,најпре интернета,друштвених мрежа и мобилне телефоније. Уводнчари су били гђа Мила Максимовић,заменик окружног јавног тужиоца,гђа Јелена Петровић ,инспектор ПУ Ваљево за малолетнички криминал и г,Предраг Вујанац,новинар Блица. После њихових излагања питања су постављали и родитељи и ученици који су желили да присуствују овој трибини, углавном чланови Ученичког парламента и Вршњачког тима. Развила се врло динамичнаи квалитетна дискусија у којој је истакнута потреба да се са оваквим радом и информисањем родитеља настави,јер су родитељи збуњени и не налазе увек начин да се нађу својој деци. И деца су истакла своја очекивања од друштва,школе и родитеља. Овакве трибине ће се наставити, већ за средину априла планирали смо, са другим говорницима, трибину за родитеље ученика 5. и 6. разреда.

Активности!

Ученички парламент је имао четири седнице у току првог полугодишта. Врло активно се укључио у све догађаје у животу школе: Дечја недеља, обележавање Дана школе, кампања против насиља, спортски догађаји, акције заштите животне средине, трибине, превентивне радионице, давали предлоге за спровођење истраживања о разлозима неуспеха у школи.Списак ученика школског парламента можете видети овде

Додатне информације